Hij is er weer !

Kunnen we in juni rekenen op aardbeien van de Nederlandse ‘koude’ grond, in oktober kunt u rekenen op het feit dat onze jaarlijkse uitgave weer bij de abonnees op de deurmat ligt. Geschiedenis van Ursem, jaargang 41 is van de pers gerold en inmiddels verspreid in en buiten Ursem. Een blad – eerder al eens als glossy betiteld – met 40 pagina’s historie.
De schrijvers van de Kring hebben weer hun beste beentje voorgezet en zich in allerlei archieven (en soms op glad ijs) begeven. Tijdens de corona perikelen gebeurde dit vooral virtueel achter de pc omdat de meeste deuren gesloten bleven.

Toch hebben de speurtochten naar het verleden weer veel moois opgeleverd. Honderd jaar geleden werden dorpsgenoten die zonder licht hadden gereden al door de rechter bestraft en tot een boete van ƒ 6,00 veroordeeld. Was dit bedrag te hoog voor de wetsovertreder dan kon ook voor gekozen voor vier dagen ‘brommen’. We hebben het dan natuurlijk over een fiets voorzien van een carbidlamp, want er was in die tijd nog geen enkele Ursemmer met een auto…

Theo Hollenberg heeft nogal wat uurtjes besteed aan het uitpluizen van zijn voorgeslacht. Duitse ‘Poepen’ en Hannekemayers kwamen jaarlijks lopend vanaf het relatief arme Duitse platteland naar Nederland om geld te verdienen. Het blijkt dat hij duidelijk Duitse roots heeft, of moet ik Wurzeln schrijven? Er is – gelukkig – veel veranderd in de loop der jaren.
En dat is ook te zien op de foto’s die toen en nu zijn gemaakt en te zien zijn in het blad.

Er wordt ook stilgestaan bij de ontdekking van een echt Ursemmer museumstuk dat boven water is komen drijven. Niet letterlijk want daarvoor zou het te zwaar zijn, maar wel figuurlijk. Een unieke vondst!

Bent u geen abonnee, maar heeft het bovenstaande uw nieuwsgierigheid gewekt, dan moet u beslist abonnee worden. Dat kost u slechts € 10,00 per jaar.
Voor dat geld krijgt u jaarlijks onze oktoberuitgave en soms zelfs méér. We hebben al twee keer een extra (oorlogs)uitgave gepubliceerd en onze sponsors verrast met een remake van een oud gezelschapsspel en zelfs een compleet boek met Ursemmers in de hoofdrol. En dat alles voor maar één tientje!

Wees slim en pak vandaag nog de telefoon en bel 072-5021408 (Arie Schaap) of 072-5743948 (Nico Mulder) en meldt u aan. Dan brengen we voortaan gewoon de geschiedenis bij u thuis!

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.