Huisnummering

In het bevolkingsregister staat vermeld in welk huis men heeft gewoond. Echter: in de loop der jaren is de huisnummering diverse keren veranderd. Om te kunnen achterhalen waar die huizen hebben gestaan, heeft de Historische kring Ursem een overzicht gemaakt van alle huisnummers door de jaren heen.

n 1800 is men begonnen met de huizen te nummeren, en werd Ursem in wijken verdeeld. Wijk A begon in de Mijzen en verder de Walingsdijk en Drechterlandsedijk. Wijk B begon bij de Herv.Kerk en de Noorddijk, Wijk C was in Rustenburg terwijl de woningen in de Schermer ook apart genummerd werden.

in ca. 1808 begon men met een huisnummering zonder wijk indeling. Het gemaal in de Mijzen kreeg nummer 1 en alle bestaande woningen werden opvolgend genummerd.

In de Schermer behield men de oude nummering tot ca. 1820

In ca. 1860,  bij de invoering van het bevolkingsregister, was er weer een nieuwe nummering en was het gemaal in de Mijzen ook nu weer het startpunt.

In 1873 werd Ursem weer ingedeeld in wijken A, B en C en werden de huizen per wijk genummerd. Dit is ook een paar keer opnieuw gedaan; in 1890, – in 1900, – in 1916, en in 1930.

In 1946 werden de huizen opnieuw genummerd, maar nu met de eerste letter van de naam van de betreffende wijk; M – Mijzen, N – Noorddijk, R – Rustenburg, etc.

Sinds 1969 is de huisnummering gekoppeld aan de straatnaam.

Bekijk of download de index