Het boek: “DROPPINGSROUTE WEST-FRIESLAND” van Marjan Schipper is nu te koop.

Het is een routeboek, waarmee langs de afwerpterreinen gereden kan worden, waar C.A.T. Hil Schipper het commando over voerde van september 1944 tot mei 1945. De tekst heeft betrekking op alles wat met deze terreinen te maken had.

De route begint bij C3 en eindigt bij Mandrill aan de Zomerdijk in Spanbroek en gaat door de Wogmeer, de Streek en de Wieringermeerpolder. Hij kan in zijn geheel of in delen gereden worden. Met de kaarten op de uitgeklapte kaften, de bijgeleverde losse kaart, legenda, routebeschrijving en adressenlijst is alles heel gemakkelijk te vinden.

Het boek ontstond naar aanleiding van een busrit tijdens de reünie van de familie Schipper in 2018. 

Of de plaatsen van de droppingsvelden nog bestonden en te vinden waren was eerst nog onduidelijk, evenals of daar nog wel iets interessants te zien zou zijn. Mandrill was bekend aan de Zomerdijk, maar waar lagen die andere? Een zoektocht werd  gestart.

Verschillende boerderijen en velden waren gemakkelijk te vinden, maar andere kostten veel meer tijd en moeite. Men wist onderling niet waar een ander veld zich bevond, want alles wat je wist in die tijd, kon je leven kosten. Veel meer vragen kwamen boven. Wat werd er gedropt, hoe ging dat, voor wie waren de gedropte materialen en door wie werden ze eigenlijk besteld? Waar gingen ze naar toe en waar werden ze voor gebruikt? Waar werden ze opgeslagen en hoe werden ze vervoerd? Antwoorden leverden weer nieuwe vragen op.

De zoektocht naar het centrale wapendepot in de Wieringermeerpolder leidde naar twee slootjes. Dat de gedropte wapens in het geheim opgeslagen werden in depotschepen, die daar toen lagen, was een grote verassing. Deze ontdekking en vele andere hebben geleid tot dit routeboek met vele verhalen, authentieke beelden, notities, tekeningen, documenten  kaarten en zelfs een stukje echte parachutezijde.

Het boek met 100 pagina’s tekst en 160 afbeeldingen is in kleur uitgevoerd.

De prijs is € 22,50 (exclusief verzendkosten)

Bestellen per mail of telefonisch/chatbericht  bij Marjan Schipper-Torbijn

mcjtorbijn@gmail.com                    06-46247079

Misschien ook een ideetje  als Sinterklaas- of Kerstcadeautje!

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.