Cadeautje!

Een echtpaar dat pas op het dorp is komen wonen, vraagt me of ik misschien een rondwandeling met ze kan maken om te zien wat er zoal ‘te koop’ is. Daar moet ik even over nadenken, want wát kan ik ze allemaal laten zien? Ik zie me al lopen: “Kijk, hier bij Bert Witte kun je een fiets kopen, daar bij Nico van de Nes een bed en hier heb je de Spar van Ralph Tijms voor de dagelijkse boodschappen…” Dat wordt een kort rondje denk ik bij mezelf.

Heel langzaam komt het idee bij me op om ze het dorp van mijn jeugd (1950-1960) te laten zien. Als we nog zes winkeliers en zes bakkers op het dorp tellen en nog veel meer kleine zelfstandigen met hun eigen nering. Het idee wordt binnen de Historische Kring Ursem gelanceerd en krijgt bijval. Uit ons onvolprezen fotoarchief (zie de ‘beeldbank’ op internet) destilleren we een zestigtal foto’s. En aan de hand van die oude plaatjes doe ik met de nieuwkomers een rondje dorp. Ze vinden het prachtig!

Maar ook de hele Kring wil de nostalgie proeven die zo’n wandeling oproept. Daarom lopen we ook samen van de Noorddijkerweg langs de Bavokerk via de Drechterlandsedijk de Walingsdijk op om uiteindelijk na twee uur (en een schorre keel) op te steken bij café Halfweg. De theorie is in praktijk gebracht. Onder het genot van een goed glas wijn praten we na en komen we tot de conclusie dat deze wandeling eigenlijk op papier moet worden gezet.

Dat is gebeurd! Het staat niet alleen op papier, maar het is zelfs een boekje geworden.
Ooit is er in Ursem – door Jacob Schipper –  een boekje samengesteld met de titel ‘Ursem en Rustenburg in oude ansichten’. Dat hebben veel Ursemmers nog wel in de kast staan, een uitgave vol met antieke dorpsplaatjes van vóór de oorlog. We denken dat we met deze nieuwe uitgave een prachtige opvolger hebben geschapen.

Al onze donateurs krijgen het boekwerkje eind november, dus vóór de decemberse feestdagen, gratis in de bus. Niet-donateurs kunnen het boekje ook aanschaffen voor de prijs van € 10,00. (Voor dat geld kun je dus maar beter meteen donateur worden).
Het is namelijk het ultieme cadeau voor de (oud-) Ursemmer die alles al heeft… Sinterklaas en de Kerstman (ook van die nostalgische figuren) staan al te trappelen. Eh, de schimmel en de rendieren dan welteverstaan.

Kortom, wij brengen graag de geschiedenis bij u thuis!

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.