Historische Kring Ursem noteert de 500ste!

De Ursemse geschiedkundige vereniging, die al ruim 40 jaar aan de weg timmert, mag zich verheugen in een gestadige groei aan donateurs. Niet op de laatste plaats door hun jaarlijkse uitgave, die sinds 2014 in ‘glossy uitvoering’ bij de (ex-) dorpsgenoten door de brievenbus glijdt. Historische verhalen en weetjes van het dorp en haar bewoners worden in geur en kleur (meestal in zwart-wit dus) aan het glanzende papier toevertrouwd. Het is altijd weer interessant, vermakelijk of in sommige gevallen triest om te lezen hoe de voorvaderen van de Ursemmer gemeenschap leefden, hoe ze woonden en werkten, en zich soms voor het gerecht moesten verdedigen. Een caleidoscoop aan kleurrijke artikelen samengesteld door het 9-koppige actieve redactieteam.

Naast het ‘vullen’ en uitgeven van de jaarlijkse editie organiseert de club ook regelmatig lezingen of exposities, die altijd op een grote belangstelling kunnen rekenen. De afgelopen jaren zijn natuurlijk gekenmerkt door de corona pandemie, waardoor die extra bijeenkomsten met een altijd groot reünie-gehalte helaas moesten worden afgeblazen. Dat heeft de Kring doen besluiten om iets extra’s voor hun trouwe donateurs te bedenken. In 2020 hebben zij dan ook in het kader van 75 jaar bevrijding voor hen een soort ganzenbordspel uit 1945 ‘Laf en flink tijdens Hinkepink’ opnieuw laten maken. In 2021 was er het boekje ‘Van de Walingsdijk de wijde wereld in’, het relaas van een Ursemmer die in 1927 vanwege liefdesverdriet het dorp verliet en zich in Zuid-Frankrijk vestigde én het trieste verhaal van zijn nichtje dat in 1931 als kloosterzuster naar Nederlands-Indië vertrok.

Ook in 2022 zijn de donateurs verrast met een extra uitgave: ‘Historische wandeling door Ursem’. De samenstellers daarvan nemen de lezer mee aan de hand van een zestigtal foto’s naar het dorp van hun jeugd. Zeg maar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Een wereld van verschil! Van de zes winkeliers en de zes bakkers op het dorp is er niet één overgebleven. De vele winkeltjes met diverse soorten nering zijn voorgoed uit het dorpsbeeld verdwenen. Het boekje heeft als katalysator gewerkt en veel mensen hebben zich als nieuwe donateur aangemeld.

Op 1 december j.l. is dan ook de 500ste ingeschreven. Martin en Jolanda Timmer krijgen op bijgaande foto niet alleen het boekje met de nostalgische wandeling aangeboden, maar ook een flinke ruiker bloemen door Anneke Vonk-Tiebie van de H.K.U.

Nog op zoek naar een december cadeau? Bel 072-5021804 (Anneke Vonk) en het komt in de bus!

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.