Brug met een naam en feestelijke opening

Persoonlijk maak ik regelmatig gebruik van de UR07, maar ook de UR09 wordt van tijd tot tijd door mij bewandeld. Ik zie wenkbrauwen omhoog gaan en zal het uitleggen.
Alle bruggen en bruggetjes in Ursem hebben een soort code, die met UR begint, daarna volgt een nummer. Zo weet de technische dienst van de gemeente aan de hand van deze code exact de locatie waar een losse plank moet worden vervangen, of waarvan de leuning enig onderhoud vergt.
UR07 bevindt zich bij het Scoutinggebouw en verbindt het looppad achter de Zuidgouw met de Ruijtersstraat.
Loopt u vanuit het Henneland noordwaarts naar de Zuidgouw dan passeert u de UR09. Voorheen hadden we minder bruggen en die er waren (lees: de Ursemmer ringvaart overspanden) kregen, althans in de volksmond, de naam van de kleur van de brug.
Zo hadden wij op de Walingsdijk de ‘rooie brug’ tegenover boerderij ‘de Open Poort’ (nr. 91),

een voetbrug in het verlengde van de Ruijtersstraat, die werd aangeduid als de ‘groene brug’ en de brug die het dorp ontsloot richting de Schermer werd de ‘witte brug’ genoemd of ook wel de ‘brug bij Oudejans’. De rode brug is gesloopt, de groene brug naar de Mijzen is verbreed, maar heeft al sinds mensenheugenis een naam: de ‘Jan Vet brug’. De witte brug is naar mijn weten nauwelijks veranderd.

In de Ruijtersstraat hebben we nog de ‘Jonkerbrug’, vernoemd naar de in de oorlog omgekomen Jacob Jonker.

De Jonkerbrug

Tussen de Noordgouw en het uitbreidingsplan ‘De Tuinen’ ligt brug UR15, maar niet lang meer. Vanaf 13 april a.s. zal de op schootsafstand van zijn voormalige praktijk gesitueerde brug worden gesierd met de naam: dokter Leenaersbrug.
Van 1969 tot 1993 was hij de graag geziene apotheekhoudende huisarts, eerst aan de Gabriëlstraat en later aan de Leet.

Een initiatief vanuit de burgerij dat door de Historische Kring is opgepikt en aangezwengeld bij de Gemeenteraad. Het kostte enige moeite, maar onze Ursemse wethouder Rosalien van Dolder heeft de wens vanuit de burgerij op waarde geschat en de Raad weten te overtuigen. Daarom zal op woensdag 13 april a.s. de burgemeester in het bijzijn van de vernoemde de brug om 13:30 uur officieel openen.

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.