Verhuizing

wapen_ursemWe zijn verhuisd!

Van de consistorie in de oude Nederlands Hervormde Kerk aan de Noorddijkerweg naar een splinternieuw ruim en licht lokaal in de nog naar verf ruikende Brede School aan de Middengouw. De vraag is natuurlijk of een club die de “historie” hoog heeft zitten, haar naar geschiedenis ruikende vergaderplek moet inwisselen voor iets dat nog maar amper van steigers is ontdaan. Maar wij menen van wel. En dat vanwege meerdere overwegingen.
Zo kunnen wij bijvoorbeeld geen boeken of verzamelde attributen opslaan in de Ned. Herv. Kerk. De klimaatbeheersing in het gebouw voldoet niet aan de eisen, die je daar voor zou moeten stellen. Dat houdt in dat verschillende leden van onze Kring een doorbuigende zolder hebben, waarop jaar na jaar spullen worden weggeborgen. Ook de vergaderruimte is een probleem, bij een voltallige bezetting zitten we bijkans bij elkaar op schoot. In de Brede School kunnen we kasten en stellingen kwijt en kan het bestuur zelfs streven naar een verdubbeling van het huidige aantal bestuursleden.


Maar er is nóg een zwaarwegend argument en dat is dat we méér aan de weg willen timmeren. Naast het uitgeven van een jaarlijks ‘glossy’ tijdschrift, bomvol met historische Ursemmer feiten en weetjes, (dit seizoen zelfs met een tweede extra oorlogseditie), het organiseren van lezingen en exposities, willen we graag dichter bij de Ursemmer bevolking staan. En dat wordt mogelijk als we midden in het dorp, in de Brede School, ‘inloopmiddagen’ gaan organiseren. Op zo’n inloopmiddag kunt u uw verhaal kwijt, uw oude foto’s of dia’s, u kunt inzage krijgen in de attributen, die wij in de loop der jaren hebben verzameld en dat alles bij een kopje koffie of thee. Wij, op onze beurt, kunnen dan foto’s laten zien of zelfs films afspelen, waarop en waarin we onze voorouders zien acteren. Op die manier hopen wij verhalen op te pikken, die misschien de aanleiding zijn voor een mooi artikel en hopelijk kunnen we uw eventuele vragen naar behoren beantwoorden. We denken dus aan een ‘win-win’ situatie. Om te beginnen willen we dit eerst drie maanden lang uitproberen. Op de eerste zaterdag in april, mei en juni is de deur van de Brede School van 14.00 tot 18.00 uur open voor iedereen met een nostalgische ‘tic’. Wanneer de eerste drie zaterdagmiddagen aan onze (en vooral úw!) verwachtingen voldoen, dan zullen we dit experiment voortzetten in de maanden september, oktober en november. Dus voor u het vergeet even in de agenda noteren: 2 april, 7 mei en 4 juni op naar de HKU! De Ursemmer geschiedenis houdt niet op.

Nico Mulder

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.