Historisch nieuws

Jacobus Mak

Jacobus Mak

Als u dit stukje onder ogen krijgt dan zijn alle artikelen gecorrigeerd, zijn er stukjes aangepast, zijn de laatste foto’s bij de desbetreffende verhalen gevoegd en gaat alles naar de drukker. We verwachten dat u half oktober onze jaaruitgave weer op de mat krijgt. En wát voor uitgave! Er staan deze keer weer kippenvel veroorzakende artikelen in van bijvoorbeeld Jacobus Mak, oud-Ursemmer, waarvan men dacht dat hij de hand aan zichzelf had geslagen. Niets is minder waar, we hebben zijn doopceel gelicht en de waarheid, die zich afspeelde in ons Nederlands-Indië, boven tafel gehaald.

Een ander bloedstollend verhaal is dat van Piet Pool, een Duitse onderduiker, die manhaftig deelnam aan het verzet in de kop van Noord-Holland.

Erich Zabel alias "Piet Pool"

Erich Zabel alias “Piet Pool”

Helaas is hij in 2004 overleden, maar we hebben zijn drie zoons getraceerd en in mei j.l. ook in Ursem begroet. Een werkelijk ‘bizar’ verhaal over deze Duitse matroos die niets zag in de Nazi leerstellingen en aan de Walingsdijk, drie huizen verwijderd van ingekwartierde Duitsers, die ze wél onderschreven, zat verscholen.
Het afgelopen jaar hebben we behoorlijk aan de weg getimmerd, door middel van een lezing vorig jaar november, het geven van informatie lessen op de Bavo- en Langereisschool in april en het laten zien van fotomateriaal tijdens de 4/5 mei manifestatie. We hebben dan ook veel respons gekregen.

Ons verlangen is eigenlijk om een eigen onderkomen te hebben, waar we niet alleen onze spullen kunnen opslaan, maar waar we ook kunnen vergaderen en een “inloop” kunnen organiseren, zodat u letterlijk met ons mee kunt kijken in de keuken. We hopen op een wisselwerking. Er is nog zoveel historisch materiaal (geschriften/boeken/foto’s) onder de mensen, wat een breder publiek verdient. En dat zouden we dan onder het genot van een kopje koffie kunnen uitwisselen of kopiëren. Een “hokje” van zeg maar 40 m² met toilet, keukenblokje en een paar kasten zou ons al uit de brand helpen…
En zaterdags van bijvoorbeeld 14.00 tot 18.00 zou u daar uw vragen kunnen stellen óf materiaal kunnen doneren.

Maar voor het zover is, gaan we gewoon door met het duiken in de Ursemmer geschiedenis en het vastleggen van oude gebeurtenissen.

Dit jaar krijgen de abonnees op ons blad niet alleen de oktoberuitgave thuis, maar ook nog eens een extra (kosteloze) uitgave, die voor (5) mei 2016 gepland staat.

Helemaal gewijd aan de belevenissen van onderduiker Ben van Eerden en een uitvoerig verslag van de slag bij Rustenburg. En ook die geschiedenis brengen we bij u thuis! Mis dit niet en meld u snel aan, voor slechts € 10,00 per jaar!

Nico Mulder

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.