Handen binnen boord!

Als wij in de jaren vijftig van de vorige eeuw een zondagsuitstapje maken, is dat al kloetend van de Walingsdijk richting de Goorn. Om bij ome Piet en tante Betje te komen moeten we echter door de sluis. Dat is altijd weer een belevenis. “Handen binnen boord”, roept mijn vader en dat is een plechtig moment.

Langzaam varen we onder de druipende sluisdeur door, terwijl we schuilen tegen de druppels onder een oude bouwersjas. De sluis vormt vanuit de Ursemmerpolder de toegang tot de naastgelegen Avenhorner polder én de veiling. Als Ursemmer akkerbouwertje komt mijn vader niet zelf op de veiling, maar geeft hij zijn geoogste waren mee aan pikkenier Dorus de Boer, die door middel van een toeter laat weten dat hij in de buurt vaart en op weg is naar Avenhorn. Dorus zal de sluis ontelbare malen hebben gepasseerd. In de jaren zeventig is er verkaveld en is de sluis geschiedenis geworden.

Twee heren die alles weten over dit stukje historie zijn Frans Blom en Erik Koning. De Historische Kring Ursem heeft ze bereid gevonden om een lezing/presentatie te geven over ‘Het Sluysjen op de Goren’ op donderdag 11 april 2024. Dat wordt gedaan in de Hervormde Kerk van Ursem aan het Kerkepad 4. De avond begint om 20:00 uur met een inloop vanaf 19:30 en de entree is gratis. In de pauze worden koffie en thee geserveerd voor € 1,00. Na de pauze worden er historische beelden uit de Ursemmer geschiedenis vertoond.

U bent van harte welkom!

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.