Expositie: drie eeuwen onderwijs in Ursem

De Historische Kring Ursem pakt uit en duikt de geschiedenis in van het onderwijs in Ursem en Rustenburg.

In de weekenden van 22-23 april en 29-30 april, dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur kunnen alle (oud) Ursemmers hun hart ophalen tijdens een expositie in de Nederlands Hervormde Kerk.

Drie eeuwen onderwijs?
Zien we plaatjes uit de 18e eeuw met een schreeuwende leerling over de knie van de hoofdmeester? Natuurlijk niet!

Maar wél hebben we vanaf het jaar 1725 alle onderwijzers “in beeld”, die op Ursem hebben gestaan, te beginnen met meester Arie Kraak. Oók op Rustenburg was een openbare lagere school gevestigd en daarvan hebben we het onderwijzend personeel vanaf 1740 kunnen traceren.
Verder zijn er natuurlijk klassenfoto’s mét de namen, voor zover ze bij ons bekend zijn.

De oudste foto is van 1884/5 en de jongste van het jaar 2001/2. En wat te denken van een 1,80 meter brede opgeblazen foto van de gehele Bavoschool uit 1953 en eenzelfde prent van de Langereisschool uit 1973? Deze kennen nog wel een paar hiaten, maar door het houden van de expositie hopen we dat klasgenoten elkaar zullen herkennen en ons de ontbrekende namen kunnen vertellen.

Zie je zelf terug in de schoolbanken, óf je ouders of zelfs grootouders in de nostalgische ambiance van de Nederlands Hervormde Kerk (1848) aan het Kerkpad 4 te Ursem. Meestal brengt de Historische Kring Ursem de geschiedenis bij u thuis, deze keer moet u er even de deur voor uit…

Dit bericht is geplaatst in Hoofdpagina. Bookmark de permalink.